Toimikunnan esittely

Jeanette Wikman, puheenjohtaja

Olin 9-vuotias kun ensimmäinen koira (labradorinnoutaja) saapui meidän perheeseemme. 2003 aloitin harrastamaan tottelevaisuutta vanhempien koiran kanssa (labbis sekin) ja siitä se lähti. TOKOa rupesin tosissani harrastamaan sen myötä että ensimmäinen oma koira lbn Selma (FI VPVA BH TK1 Hopeahietikon Glitras-Selma 2006-2017) saapui elämääni 2006. Vuonna 2010 perheeseemme liittyi lbn Isa (FI VPVA RTK1 RTK2 Sherbert's Ice Crystal, s.2010), Selman tytär ja ensimmäinen oma kasvatti ja 2018, perheeseemme liittyi lbn Fliss (RTK1 Brufinn True Princess, s.2018).

TOKOssa kisattiin Selman kanssa AVO-luokkaan asti, sitten tunnistusnoudot VOI-luokasta tuli kompastuskivemme. Isan kisattiin VOI-luokkaan asti. Fliss tulee myös harrastamaan TOKOa.

Harrastetaan myös VEPEä ja RallyTokoa.

Auran Nuuskujen jäsen olen ollut vuodesta 2006. Vuodesta 2008 olen ollut TOKO-koulutusohjaaja, ja vuodesta 2009 olen myös toiminut  liikkeenohjaajana. Olen toiminut liikkeenohjaajana monessa arvokokeessa mm. SM-kisojen finaalissa 2011, 2017,2018 ja 2020, PM-kisoissa 2012 ja 2016, FMBB 2014 ja MM-kisoissa 2014.

Tämä on nyt  minun 10. vuosi TOKO-toimikunnassa, 7. puheenjohtajana. Tämän lisäksi olen myös mukana AN VEPE-toimikunnassa ja toimin myös kouluttajana VEPE-puolella.

Jeanette, Isa ja Fliss
Katja, Tara ja NiaKatja Vossi, varapuheenjohtaja

Tottelen nimeä Katja ja nuo 3 tollerityttöä ovat Tara, Nia ja Noomi. Yhdistyksen toimintaan olen tullut mukaan vuonna 2004, jolloin Tara (FI MVA FI TVA FI VPVA FI JVA Sienna-Red Emerald of Fire) tuli elämääni. Taran kotiuduttua ei vielä ollut mitenkään selvää se, mitä alamme harrastaa, en edes tiennyt kaikista mahdollisuuksista. Pentukurssilta sitten avoimin mielin suuntasimmekin milloin millekin kurssille ja moneen lajiin sitten jäimme koukkuun. 

Minulla on harrastus- ja/tai koulutus- sekä kisakokemusta tokosta, mejästä, nou/nomesta, vepestä, rallytokosta ja näyttelyistä. Taran harrastusura on ollut pitkä ja, kun vajaa viisi vuotta sitten uhkailin sitä eläkkeellä,niin sisukas mammarainen päätti vielä näyttää olevansa terästä ja otti viimeisen harrastusvuoden aikana sitten 3 valiotitteliä. Ne tuo koira kyllä ansaitsi! Tara on tällä hetkellä 14,5 -vuotias ja nauttii eniten ruokailu- ja mielenvirkistyshetkistä. Tara on se "once in a lifetime"-koira ja olen kiitollinen siitä, että se on ollut opettajani koiramaailmassa. 10-vuotias Nia-tyttönen (Tollerbay Kamu Kasenia) kisailee tokon kuninkuusluokassa (EVL) ja tarkoitus olisi sieltä pari ykköstä vielä hakea. Tuorein tulokas porukassa on 2-vuotias Noomi (Musamäen Punapaju), jonka kisaura on vasta aluillaan ja tällä hetkellä työskentelemmekin sen kanssa, että kaikki yhdessä tekeminen on äärettömän mukavaa ja onnistumisia täynnä. 

Palkkatyössäni olen päivittäin tekemisissä vuorovaikutuksen, oppimisen haasteiden ja syy-seuraussuhteiden parissa. On mielenkiintoista havainnoida näitä samoja asioita myös koirien kouluttamisen parissa. Lisäksi kolmen hyvin aktiivisen ja innokkaan koiran omistajana ja kouluttajana olen yhä kiinnostuneempi koiran vireenhallinasta ja siihen liittyvistä asioista. Harrastaminen on niin paljon muutakin kuin se kisaaminen! 

Olen suorittanut koulutusohjaajan, koetoimitsijan ja liikkeenohjaajan pätevyydet tokopuolella ja minua näkeekin paljon näissä hommissa myös yhdistyksemme tapahtumissa. Toivottavasti nähdään niissä!Seppo Virtanen, Räpylätassu-edustaja

Meillä kotona on ollut kultaisianoutajia jo 1990-luvulta asti. Itse aktivoiduin kunnolla koiraharrastukseen kuitenkin vasta 2013, kun Sanni (C.I.B FI MVA EE MVA LT MVA TK1 RTK4 Pepstep Stella Sirius) valitsi pentuna minut ihmisekseen ja tuli aktiivisesti mukaan kaikkeen arkipuuhailuuni. Tätä kautta aloimme ensin
kotinurkissa harjoitella perustaitoja, ja lopulta 2015 innostuimme kuuden kerran TOKO-kurssille. Kurssin rohkaisemana jatkoimme harjoitusta ja vuoden lopulla osallistuimme ensimmäistä kertaa TOKO-kokeeseen.

Nyt kisaamme Sannin kanssa avoimessa luokassa, tavoitellen koulutustunnusta TK2 lähiaikoina. Keskeisenä tekijänä minun ja Sannin taitojen ja yhteistyön kehittymisessä on ollut Auran Nuuskujen TOKO:n omatoimihäiriötreeniryhmään (aiemmin kisaavien ryhmä) mukaan pääsy, siellä saadut neuvot, apu ja tuki, ja ryhmässä aktiivisesti treenaaminen.

TOKOn lisäksi harjoittelemme tavoitteellisesti Rally-TOKOa (jossa meillä on RTK4-koulutustunnus ja tavoittelemme valioarvoa)  ja VEPEä (jossa olemme nyt avoimessa luokassa). MEJÄä olemme myös kokeilleet ja saaneet mukavia onnistumisia, ja tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan haluaisinkin varata myös sen harjoitteluun kunnolla aikaa.

Treenaan TOKOa myös Sannin pikkusiskon Sirun (FI RTVA FI MVA EE MVA LT MVA TK1 Pepstep Set in Stone) kanssa, vaikka Sirun kanssa painopiste onkin ollut enemmän Rally-TOKOssa. Sirulla olisi seuraavaksi vuorossa TOKOn avoin luokka - mahdollinen ensimmäinen AVO-luokan koestartti ajoittuu uusien koeohjeiden voimaantulon jälkeiseen aikaan. 

Auran Nuuskujen jäsen olen ollut vuodesta 2016 asti, ja samana vuonna pääsin myös mukaan kisaavien TOKO-ryhmään (nykyinen omatoimihäiriötreeniryhmä). Nuuskujen TOKO-toimikuntaan tulin mukaan vuoden 2018 alusta.

Seppo ja Sanni
Anneli, Pirre ja Siiri

Anneli Niemi

Olen Anneli, kahden mittelitytön onnellinen ystävä. Siiri on 9- vuotias ja Pirre 6 kk.

Siirin kanssa olen harrastanut aluksi koiratanssaia. Olemme myös jonkin verran esiintyneet mm. vanhuksille ja lapsille.

TOKO:ssa ja RALLY-tokossa kilpailemme AVO-luokissa.

Siiri on myös menestynyt näyttelyissä, 2-vuotiaana siitä tuli Suomen muotovalio. Nykyisin kisaamme Suomessa veteraaniluokassa, mutta ulkomailla valioluokassa.
 

Kesällä perheeseemme liittyi musta Pirre, todellinen tehopakkaus. Olemme aloittaneet tokon ja rally-tokon alkeita, ainakin virtaa riittää.
 

Mieheni Arkan kanssa automatkailemme lähinnä kesäisin pitkin Suomea ja käymme näyttelyissä ja muissa kisoissa, minkä ennätämme.
 

Auran Nuuskujen toko-harkat ovat innoittaneet minut suorittamaan arkitottelevaiosuuskouluttajan tutkinnon viime vuonna.
Hyvässä seurassa on hauskaa harrastaa.