Lajin esittely

Noutajien rodunomaiset kokeet 

(NOU, NOME, WT)


Noutajien rodunomaiset kokeet muodostuvat kolmesta eri koemuodosta. Kokeiden tarkoituksena on kerätä tietoa noutajarotujen jalostustyötä varten sekä selvittää koiran ominaisuuksia ja soveltuvuutta metsästyksenomaisiin tehtäviin. Ennen kokeisiin osallistumista koiran tulee suorittaa noutajien taipumuskoe hyväksytysti.

Taipumuskokeen (NOU) tarkoituksena on selvittää, onko koiralla metsästyskoiralle ominaisia taipumuksia ja noutajarodulleen tyypillinen luonne. Taipumuskoe sisältää neljä arvosteltavaa osa-aluetta: sosiaalinen käyttäytyminen, vesityö, hakutyö maalla ja jälki. Taipumuskokeen arvostelu on hyväksytty / hylätty.

Lämpimän riistan metsästyskoe (NOME-A) on todellisessa metsästystilanteessa suoritettava metsästyskoe, jonka tarkoitus on arvostella noutajan ominaisuuksia ja toimintaa todellisessa metsästystilanteessa. NOME-A -kokeessa on vain voittajaluokka. Hyväksytyt suoritukset arvostellaan asteikolla 1-3. 

Kylmän riistan metsästyskokeessa (NOME-B) selvitetään, kuinka koira työskentelee metsästyksenomaisissa tilanteissa. Kokeessa käytetään ns. kylmää riistaa. NOME-B -kokeessa on kolme luokkaa: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Kaikkien luokkien kokeet sisältävät samat tehtäväkokonaisuudet: haku, ohjaus, markkeeraus ja vesityö. Hyväksytyt suoritukset arvostellaan asteikolla 1-3. 

Noutajien working test (WT) -kokeessa testataan noutajan metsästysominaisuuksia. Kokeessa käytetään riistan sijaan noutoesineitä (dameja). WT-kokeessa on kolme luokkaa: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Koe koostuu viidestä rasteittain suoritettavasta osatehtävästä. Rasteilla suoritetaan neljän tyyppisiä tehtäviä: paikallistamis-, ohjaus-, haku- sekä walking up -tehtäviä. Arvostelu on 0-20 pistettä / rasti.


Suomessa järjestettävät noutajien rodunomaiset kokeet sekä niihin ilmoittautuminen SNJ:n koekalenterin kautta.

Noutajien rodunomaisten kokeiden säännöt


Lyhenteitä:

NOU = Noutajien taipumuskoe
NOME A = Noutajien metsästyskoe, lämpimän riistan koe
NOME B = Noutajien metsästyskoe, kylmän riistan koe (suosituin koemuoto)
WT = Noutajien Working Test
KV = Kansainvälinen
KVA = Käyttövalionarvo: KVA:n tarvitaan hyväksytty käytännön metsästyskoe. Tähän kokeeseen voit osallistua, kun koirasi on saavuttanut kaksi VOI1-tulosta NOME -kokeessa.Parhaiten tutustut lajiin käymällä katsomassa kokeita ja tulemalla niihin töihin. Aiempaa osaamista ei tarvita, tehtäviin koulutetaan koepäivänä. Halukkuutesi työntekijäksi voit kertoa toimikunnan sähköpostiin aurannuuskutnome@gmail.com 


Töissä NOME-kokeessa opit lisää lajista ja saat runsaasti uusia kokemuksia

 

Töiden välillä voi seurata koirakoita Kuva: Markku Kastepohja
Töissä NOME-kokeessa Kuva: Markku Kastepohja
Siäl o joskus tämmöst Kuva: Markku Kastepohja
Kuva: Markku Kastepohja