Lajin esittely

Agility on hauska ja vauhdikas laji!

Agility eli koirien esterata on ehdottomasti koiramaailman vauhdikkain laji, jossa on kirjaimellisesti kyse sekunneista.  Agilityssa voi kilpailla tai sitten sitä voi harrastaa ihan vaan omaksi ja koiran iloksi! Yleensä koirat rakastavat tätä lajia!

Agility tarkoittaa koirien esterataa,ja siinä on erityyppisiä esteitä:
- hyppyesteet
- kontaktiesteet  (puomi, keinu ja A-este)
- pujottelu, putki, pituus, muuri, rengas, pöytä ja pussi

Agility-radan pituus on 100-200 m ja esteitä on 10 -20.  Esteiden maksimikorkeus on 65 cm. Rata pitää suorittaa määrätyn ajan kuluessa ja esteet ennalta määrätyssä järjestyksessä. Tarkoituksena on radan suorittaminen mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti.

Ohjaaja ohjaa koiraa radalla ääni- ja käsimerkein. Esteiden väärästä suoritustavasta, ihanneajan ylityksestä ja koiran ja esteiden koskettamisesta rangaistaan virhepistein (5 pistettä / virhe, 1 piste / alkava sekunti yliaikaa).  Kolmesta kieltäytymisestä tai väärästä radasta seuraa hylkääminen.

Koirat jaetaan säkäkorkeuden mukaan kolmeen kokoluokkaan: mini, medit ja maksit.

Kilpailuluokkia on kolme: I, II ja III, joista I-luokka on helpoin. Jokainen aloittaa kilpauransa I-luokassa ja kolme 0-KUMA:a (alle 1 virhepisteen suoritusta) oikeuttaa luokanvaihtoon. Kakkosluokasta kolmosluokkaan koira siirtyy saatuaan kolme ns. 0-KUMA:a sijoittuessaan 1-3:n parhaan koiran joukkoon. III-luokka on vaikein ja kun on saanut 3 luokka voittoa III-luokassa 0-tuloksella (sekä näyttelytuloksen H) voi saavuttaa Suomen Agilityvalionarvon (FI AVA). Ensimmäisen ja viimeisen luokkavoiton välillä tulee olla vähintään 1 vuosi.