Toimikunnan esittely


Liisa Ewart, puheenjohtaja


Ensimmäinen kultainennoutajani astui kynnyksen yli vuonna 2003 ja aika pian löysin itseni Auran Nuuskujen toiminnasta. Heti alusta alkaen tunsin, että omia lajejani olivat mejä ja nome. Nyt jo edesmennyt kultainen nro 2 aktivoi minut lisäksi metsästyksen pariin. 

Yhdistystoiminta, talkoilu ja vastuunkanto ovat olleet aina osa omaa harrastustani, sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Arvostan suuresti yhdessä tekemistä ja toivon, että mahdollisimman moni noutajakoiran omistaja löytää minun laillani etsien ja ihmetellen tiensä täysipainoiseen, täysiaikaiseen ja kaiken (ylimääräisen) ajan vievään noutajakoiraharrastukseen.

Koejärjestelyjen lisäksi osallistun koirien kouluttamiseen sekä yritän vielä löytää aikaa artikkelien kirjoittamiseen yhdistysten jäsenlehtiin. Sitten kun koiraharrastuksiltani ehdin, entisöin 100+ -vuotiasta torppaa Korppoossa.


Liisa ja Vinsanvuoman Golden Cacao "Nuutti"


Minna Latva, varapuheenjohtaja


Olen Minna Latva, yli viiskymppinen flattikasvattaja Kaarinasta. Perheeseen kuuluu tälläkin hetkellä liuta flatteja eli sileäkarvaisia noutajia, 5 narttua ja 3 urosta. Kotona asuvista koiristamme vanhimmat eläkeläiset ovat 11- ja 10-vuotiaat, muutama keski-ikäinen ja yksi nuori narttu. Koirien kanssa nykyisin harrastelen kaikenlaista, kuten noutopuuhia, VEPEä, MEJÄä ja kokeissa käynnit ovat lähes kokonaan jääneet, ellei joka noutajan perusjuttua eli taipparia lasketa."

Kennelnimi Majakkasaaren meille myönnettiin vuonna 1999, jolloin aloitimme kasvattamisen kahdella NOME-B:ssä VOI-luokassa olleella nartulla ja nämä molemmat narttulinjat vielä jatkavat eloaan kasvatustyössämme. On mielenkiintoista seurata käyttöominaisuuksien säilymistä ja häviämistä koirissa jalostusvalintojen tuloksena sukupolvien edetessä. Nykyisin paino NOME-kokeissakin on hiukan muuttunut, siitä kun olen aloittanut, mutta myös koirien kouluttamistaidot ovat Suomessakin kehittyneet huimasti, toivottavasti myös minulla. Olen vuosien varrella kouluttanut kymmenisen flattia, joista tähän mennessä 4 on ollut NOMEn voittajaluokassa ja toivottavasti vielä jokunen tulevaisuudessakin. Nykyisin vaan olen tullut laiskemmaksi koirieni kouluttajaksi ja jaksan jatkaa vain lahjakkaiden yksilöiden kanssa kokeisiin treenaamista, muut jäävät lähinnä isännän metsästyskoiriksi. Toki lähes kaikista noutajista saa koulutettua koekoiria, mutta se vaatii ohjaajalta enemmän työtä ja omistautumista asioihin, se taas ei sovi tällaisille laiskoille ohjaajille.

Taipumuskokeet (NOU) kuuluvat mielestäni parhaiten noutajien osaamisvalikoimaan ja olisi mukavaa, jos kaikki noutajanomistajat innostuisivat viemään koiransa taippareihin. Kursseilta saa mukavasti vinkkejä mitä koiran olisi hallittava ennen taippareihin menoa ja jos kouluttamisessa on tullut ongelmia, niin parempi vaihtoehto on kysyä lisää vinkkejä kokeneemmilta, kuin tahkota epäonnistumisia. Taippareista on hyvä sitten jatkaa NOME- ja WT-kokeisiin, kun on huomannut miten kivaa erilaisten noutojen treenaaminen on. Toivottavasti voin myös jakaa tietojani NOMEstakin kiinnostuneille harrastajille. Tapahtumissa ja koulutuksissa nähdään.


Minna Latva ja skn "Pom"


Eeva Saario, sihteeri


Tässä esittäytyy toimikunnan sihteeri, Uudenkaupungin Lokalahdella asusteleva ensihoitaja ja väitöskirjatutkija. Koiramaailmaan astuin vuonna 2009, jolloin päädyimme mieheni kanssa pitkällisen rotuharkinnan jälkeen ottamaan kultaisennoutajan. Ensimmäinen koiramme Sulo avasikin meille oven aivan uuteen elämään. Nykyään koiravahvuuteemme kuuluu kaksi kultaista urosta: treeni- ja koemaailmasta jo eläköitynyt Santtu sekä aktiivi-iässä oleva Hemmo. 

Koiraharrastukset veivät minut alusta asti mukanaan ja olenkin ollut vuosien varrella mukana lukuisten yhdistysten talkoopuuhissa. Olen myös rotujärjestön paikallisyhdistyksen puheenjohtaja. Taskusta löytyy nykyään koetoimitsijapätevyydet sekä noutajien rodunomaisista lajeista että mejästä. 

Oma tähtäin on käännetty pääasiassa noutajien rodunomaisiin lajeihin, mutta toki mejä ja toko kuuluvat edelleen lajikattaukseen ainakin treenimielessä. Olemme mukana myös käytännön metsästyksessä niin nouto- kuin jäljetyspuuhissa. Noutajien rodunomaisissa lajeissa minua kiehtoo niiden monipuolisuus, miten erilaisia taitoja koiralle tulee opettaa. Kannustan kaikkia koiraharrastajia osallistumaan aktiivisesti talkootehtäviin, jokaiselle varmasti löytyy se ”oma” laji. Ilman aktiivisia henkilöitä ei tapahtumiakaan ole. Voin lämpimästi suositella hakeutumista noutajien rodunomaisten kokeiden pariin. Siellä pääsee nauttimaan leppoisasta meiningistä ja nauttimaan raittiista ilmasta, hyttysistä, sateesta, hirvikärpäsistä sekä ennen kaikkea hauskasta seurasta! Tervetuloa mukaan!


Eeva Saario


Antero Niittymäki, riistavastaava


Tervehdys

Se kuudenkympin tavoittanut ja ohittanut mies Nousiaisista. Eläkkeellä merivoimista,” mutta ei työtön” kuten vaimoni  Kirsi totesi. Muu perhe koostuu kolmesta jo maailmalla olevasta lapsesta. Kotona koirien määrä vain  kasvaa vuosittain. Nyt taitaa olla 8 kpl. Onneksi muiden eläimien määrä on laskussa, joten tasapainossa ollaan edelleen.

Nuuskulaiseksi minut teki aikoinaan edesmennyt labradori ”Ursula” (FI KVA Namusillan Etelähopeatäplä). Nyt  
koulutuksessa ja harrastuksissa mukana labradori ”Inkeri” (Namusillan Lumikki 7v) ja uutena haasteena cockeriuros  ”Kubo”( HG Dirty ’N’ Flirty 9 kk)

Usean vuoden puhenjohtajuuden jälkeen jatkan edelleen toimikunnassa erilaisissa tehtävissä. Minut tapaa järjestämässä  kokeita tai talkoilemassa niisä. Tule rohkeasti juttelemaan koirista tai toimikunnasta.Toimikuntamme tarvitsee juuri  sinun näkemyksiä, kokemuksia, toiveita toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. 

Toivotan sinut uuden tai vanhan nuuskuihmisen tervetulleeksi mukaan NOME/NOU toimintaan. 


Antero Niittymäki
Namusillan Lumikki "Inkeri"


Outi Pensikkala


Viittäkymppiä lähestyvä koiraharrastaja Pöytyältä. Ensimmäinen kultainennoutaja tuli taloon 2002. Ensimmäiset neljä olivat vain lenkkikavereita. Samassa rodussa on pysytty ja nykyisin meillä asuu Sisu 5v ja Kiri melkein 3v. Näiden kanssa harrastetaan rally-tokoa, tokoa, näyttelyitä ja rodunomaisia lajeja. Kiri on ensimmäinen jonka kanssa treenaan rodunomaisia lajeja, joten ollaan vasta alkutaipaleella. Taipparit on läpäisty ja pikkuhiljaa treenataan kohti alokasluokkaa. 
Ensikosketus rodunomaisiin lajeihin tuli Auran Nuuskujen nome-kokeissa, talkoo hommissa. Innostuin lajista ja nyt uutena jäsenenä toimikunnassa yritän auttaa kokeneempia kokeiden ja tapahtumien järjestämisessä.


Outi Pensikkala
Real Queen’s Duck Hunter "Kiri" ja Mehtäpellon Tera Retro Style "Sisu"


Veera Lempiäinen


Nuuskulaiseksi minut teki vuonna 2013 ensimmäinen oma labradorinnoutajani Typy (FI JVA, SE JVA Oak Bay´s Adalmina). Nyt kanssani asuu käyttölinjainen labradorinnoutaja Ulpu (Kotilinnun Aito Ulpukka). 

NOME-harrastus vei heti mennessään ja olen vuosien aikana talkoillut yhdistyksen kokeissa ja tapahtumissa
aina mahdollisuuksien mukaan. Hyvässä porussa on kiva harrastaa ja tehdä yhdessä asioita. 

Koiraharrastus on minulle elämäntapa. Auran Nuuskujen NOME-toimikunnan lisäksi kuulun Salon Seudun Noutajien NOME- ja MEJÄ-toimikuntiin. Olen myös aktiivisesti mukana SNJ:n toiminnassa. 

Koetoimitsijapätevyydet minulla on noutajien rodunomaisiin lajeihin ja mejään.

Toivotan kaikki harrastajat mukaan toimikunnan tapahtumiin ja talkoilijoiksi kokeisiin.


Veera Lempiäinen
Kotilinnun Aito Ulpukka "Ulpu"


Meri Hallikainen


Moikka! 

Olen reilu kolmekymppinen koiraharrastaja Riihikoskelta! 

Kotoa löytyy kaksi metsätyslinjaista labradoria, kaksi käyttölinjaista malinoissia, sekä saksanmetsästysterrieri. 

Harrastan aktiivisesti PK-lajeja (mm. hakua ja suojelua), metsätystä ja noutajien rodunomaisia lajeja. 

Ensimmäinen noutaja meille on tullut 2020. 

Olen siis itsekin varsin tuore noutajaharrastaja.

Rotu ja laji on tempaissut minut täysillä mukaansa, joten uskallan suositella nomea myös muille noutajaharrastajille. 

Ehdottomasti kannattaa tulla mukaan treenaamaan, kokeisiin ja talkoilemaan hyvässä ja rempseässä seurassa! Tämä on harrastus, joka todella on koiran harrastus! 


Meri Hallikainen, kuvaaja: Emmi Hautala